Vaccinaties & Gezondheid

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Suriname alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Suriname binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen 

Inentingen die worden aangeraden:

Ongeacht de verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting. 

Speciale aandacht

Vaccinatie tegen hepatitis B bij een verblijf vanaf 3 maanden of op advies van het vaccinatiebureau.

Beperkt risico op rabiës ofwel hondsdolheid.

Risico op de worminfectie Bilharzia (schistosomiasis) bij contact met natuurlijk zoet oppervlaktewater is aanwezig maar op de plaatsen waar de touristen, buitenlandse bezoekers of zakenreizigers komen, is de kans zeer klein. 

Een goede bescherming tegen muggensteken is van belang niet alleen omdat de muggenbulten onaangenaam zijn, maar ook  in verband met ziektes zoals denque (knokkelkoorts), chikungunya of zika. 

 

Malaria 

Suriname is al goed opweg om een malaria-vrij land te worden. De malaria campagnes hebben de afgelopen jaren flink hieraan bijgedragen. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) die onderandere ook de staistieken bijhoudt, publiceerde in Oktober 2021 dat er voor dat jaar maar 21 gevallen van malaria genoteerd waren in geheel Suriname.

Om zeker te zijn, heeft u bij een bezoek aan het binnenland een malaria prophylaxis kuur nodig. Raadpleeg uw huisarts ruim voor uw vertrek naar het binnenland. 

Voor meer informatie omtrent malaria in Suriname kunt u de BOG arts bellen op telefoonnummer: 178 of (Dhr. Pancho 5978580258).

Hieronder enkele publicaties in lokale bladen over de status van malaria in Suriname.

https://www.srherald.com/suriname/2021/10/08/21-gevallen-van-malaria-genoteerd-in-2021/

http://health.gov.sr/actueel/2019/de-laatste-horden-op-weg-naar-een-malaria-vrij-suriname/

Water

Het leidingwater uit het SWM waternet is bronwater zonder veel behandeling. In theorie zou het geschikt moeten zijn voor menselijke consumptie. Echter bestaat de dreiging dat er, onder meer bij de distributie van het water, contaminatie optreedt. Buitenlandse bezoekers nemen vaak de kans niet om het water te drinken en gebruiken bottled water.

In rurale gebieden is het zeker raadzaam het water eerst te koken alvorens te drinken.