[gtranslate]

Geld & Valuta

De Surinaamse munteenheid is de Surinaamse dollar afgekort SRD. 1 Surinaamse dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. Biljetten worden uitgegeven in coupures van 100, 50, 20, 10 en 5 SRD. Sommige winkels en restaurants in de binnenstad, vooral die bezocht worden door buitenlandse bezoekers, accepteren US dollars en/of Euro’s. Vreemde valuta kan gewisseld worden bij de lokale banken of bij één van de vele wisselkantoren, de zogeheten cambio’s. De meeste buitenlandse bezoekers halen geld uit de geldautomaat voor de kleine SRD uitgaven zoals in een restaurant, taxi of supermarkt (misschien handig om voor vertrek bij uw bank na te gaan of uw niet een te laag dag limiet heeft voor buitenlandse ATM opnames). Tours en hotels worden meestal niet geprijst in SRD, maar in buitenlandse valuta (EUR of U$D). Deze relatief grotere uitgaven, kunt u het best per bank*, cash of met Creditcard betalen.

*Orange Travel biedt de mogelijkheid om geld over te maken op een Nederlandse of Amerikaanse bankrekening.

De verschillende banken in Suriname zullen over niet al te lange tijd samenwerken op het gebied van electronische betalingsmogelijkheden voor hun klanten. De bedoeling is dat het bedrijf BNETS als centrale partij de electronische betalingsmogelijkheden voor deze banken zal verzorgen. Kaartgebruikers zullen dan zonder na te denken van de meeste ATM en POS machines gebruik kunnen maken. Tot die tijd, hebben de verschillende banken nog allemaal hun eigen ATM’s en POS apparaten. Hieronder een overzicht van BNETS van de huidige ATM en POS mogelijkheden per bank:

ATM

De verschillende banken in Suriname hebben verspreid over het hele land (maar vooral in het ontwikkelde kustgebied) ATM’s geplaatst waar u met uw buitenlandse pinpas/debitcard en creditcard met het Cirrus, MasterCard en/of Maestro logo, geld (Surinaamse dollars SRD) kunt opnemen. Dit tegen de onderlinge bank wissel koers. Zie voor het overzicht de bovenstaande tabel. Vanaf juli 2021 is er een start gemaakt met het overnemen van de ATM’s van de voornaaste Surinaamse Banken door Cashpnt. Cashpnt, herkent u aan de rood/grijze kleur en is een dienst die wordt aangeboden door het bedrijd BNETS. Vanaf Juli 2022 zijn alle ATM’s van de voornaamste banken vervangen door Cashpnt. De meeste ATM’s kennen een maximum opname van SRD 5.000 en maximaal drie opnames per dag.

POS (Point Of Sale)

Met uw buitenlandse pinpas/debitcard (voorzien van het Cirrus, MasterCard en/of Maestro logo), kunt u iets  beperkter betalen bij een POS (Point Of Sale) dan geld opnemen bij ATM’s. Zie voor het overzicht de bovenstaande tabel. De POS (Point Of Sale) zijn vooral te vinden in winkels en restaurants in het ontwikkelde kustgebied. In het binnenland is het POS gebruik zeer beperkt.

Credit card

Het komt heel weinig voor dat u met uw creditcard kunt betalen. Indien de mogelijk daarvoor bestaat (vooral bij hotels, touroperators en restaurants die in trek zijn bij toeristen) komen er vaak ook nog bankkosten bij die kunnen oplopen tot 5%.

Crypto

Het komt heel weinig voor dat u met uw crypto currency kunt betalen. Orange Travel biedt mogelijkheden om haar diensten te betalen met crypto. Vraag dit na bij het Orange Travel verkoop personeel.

Recente Artikelen

Weer & klimaat

Geld & Valuta

Paspoort & Toeristenkaart