[gtranslate]

Geld en Valuta

De Surinaamse munteenheid is de Surinaamse dollar, afgekort SRD. Eén Surinaamse dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. Biljetten worden uitgegeven in coupures van 100, 50, 20, 10 en 5 SRD. Sommige winkels en restaurants in de binnenstad, vooral die bezocht worden door buitenlandse bezoekers, accepteren ook US dollars en/of euro’s. Vreemde valuta kan worden gewisseld bij lokale banken of bij één van de vele wisselkantoren, de zogenaamde cambio’s. De meeste buitenlandse bezoekers halen geld uit geldautomaten voor kleine SRD-uitgaven zoals in restaurants, taxi’s of supermarkten. Het is handig om voor vertrek bij uw bank na te gaan of uw daglimiet voor buitenlandse ATM-opnames niet te laag is. Tours en hotels worden meestal niet geprijsd in SRD, maar in buitenlandse valuta (EUR of USD). Deze relatief grotere uitgaven kunt u het best per bank*, contant of met creditcard betalen.

*Orange Travel biedt de mogelijkheid om geld over te maken op een Nederlandse of Amerikaanse bankrekening.

De verschillende banken in Suriname zullen binnenkort samenwerken op het gebied van elektronische betalingsmogelijkheden voor hun klanten. BNETS zal als centrale partij de elektronische betalingsmogelijkheden voor deze banken verzorgen. Kaartgebruikers zullen dan zonder problemen van de meeste ATM- en POS-machines gebruik kunnen maken. Tot die tijd hebben de verschillende banken nog allemaal hun eigen ATM’s en POS-apparaten. Hieronder een overzicht van BNETS van de huidige ATM- en POS-mogelijkheden per bank:

ATM

De verschillende banken in Suriname hebben verspreid over het hele land (maar vooral in het ontwikkelde kustgebied) ATM’s geplaatst waar u met uw buitenlandse pinpas/debitcard en creditcard met het Cirrus, MasterCard en/of Maestro-logo geld (Surinaamse dollars SRD) kunt opnemen tegen de onderlinge bankwisselkoers. Vanaf juli 2021 is begonnen met het overnemen van de ATM’s van de voornaamste Surinaamse banken door Cashpnt. Cashpnt herkent u aan de rood/grijze kleur en is een dienst die wordt aangeboden door het bedrijf BNETS. Vanaf juli 2022 zijn alle ATM’s van de voornaamste banken vervangen door Cashpnt. De meeste ATM’s kennen een maximum opname van SRD 5.000 en maximaal drie opnames per dag.

POS (Point Of Sale)

Met uw buitenlandse pinpas/debitcard (voorzien van het Cirrus, MasterCard en/of Maestro-logo) kunt u iets beperkter betalen bij een POS (Point Of Sale) dan geld opnemen bij ATM’s. De POS zijn vooral te vinden in winkels en restaurants in het ontwikkelde kustgebied. In het binnenland is het POS-gebruik zeer beperkt.

Creditcard

Het komt zelden voor dat u met uw creditcard kunt betalen. Indien de mogelijkheid bestaat (vooral bij hotels, touroperators en restaurants die populair zijn bij toeristen), komen er vaak ook nog bankkosten bij die kunnen oplopen tot 5%.

Crypto

Het komt heel weinig voor dat u met cryptocurrency kunt betalen. Orange Travel biedt mogelijkheden om haar diensten te betalen met crypto. Vraag dit na bij het Orange Travel-verkooppersoneel.

Recente Artikelen

Weer en klimaat

Weer en Klimaat in Suriname

Geld en Valuta

Visum en paspoort

Visum en Paspoort voor Suriname